Mobirise web design software

Úspechy našich žiakov

Naši žiaci sa zúčastňujú rôznych súťaží. Ich aktivity a práce získavajú aj popredné umiestnenia a výber týchto prác nájdete práve tu.

Komenský a my

11. ročník slovenského kola českej literárnej a výtvarnej súťaže pre deti a mládež vyhlásili Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky, Unie Comenius v Prahe a Pedagogická fakulta UKF v Nitre. Žiaci SOŠ elektrotechnická súťažili v kategórii „C“ VZDUCH – vzduch a mytológia (nebeské kráľovstvo, predstavy o vládcovi sídliacim nad oblakmi - mytológia, náboženstvo), kde Adam Tóth, pod vedením svojho pedagóga PhDr. Zdenka Gálika, obsadil v tvrdej konkurencii vynikajúce 3. miesto.

Literárne súťaže

V školskom roku 2012/2013 sa naši žiaci zúčastnili mnohých literárnych súťaží. Oceňujeme predovšetkým, že mali dostatok snahy, ale aj odvahy pustiť sa do písania. Čo je však pozoruhodné, viaceré práce ocenili aj poroty súťaží.

„Radost Evrope 2016"

Začiatkom septembra 2016 k nám zavítala radostná správa o individuálnom ocenení 2 našich žiakov a to Erika Kováča z III. D triedy (odbor mechanik počítačových sietí) a Matúša Matušáka z II. E triedy (odbor grafik digitálnych médií) v 18. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaži Radost Evrope 2016 (Joy of Europe 2016).

Zem je len jedna

Pod vedením Mgr. Gálika a PaedDr. Herákovej Muckovej sa vybraní žiaci tried I. A, I. B, I. E, II. A, II. B, II. F a III. E v mesiaci marec a apríl zapojili do celoslovenskej súťaže Zem je len jedna.

Slovensko, krajina v srdci Európy 2011

Celkovo 29 cien (z toho 5 zvláštnych cien poroty) sa rozdalo v prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaži "Slovensko, krajina v srdci Európy". Jej tretí ročník s mottom "Pomôž mne a ja pomôžem Tebe"...



Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2012

Náš úspešný žiak Ľudovít Kollárýrazný úspech dosiahla naša škola v tejto súťaži. Aj keď sme škola technického zamerania, dvaja naši žiaci obsadili miesta "na pódiu " práve v tejto súťaži. Ceny pre súťažiacich odovzdával Prezident SR. Rozhovor zo správ STV s jedným oceneným a postrehy druhého z nich, ako aj info o tejto súťaži sa dozviete tu ....

Komenský a my

By John Smith posted July 30, 2015

V tomto roku sa uskutočnil už 11. ročník výtvarno-literárnej súťaže s názvom „Komenský a my“ určenej pre žiakov základných a stredných škôl. 11. ročník slovenského kola českej literárnej a výtvarnej súťaže pre deti a mládež vyhlásili Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky, Unie Comenius v Prahe a Pedagogická fakulta UKF v Nitre. Metodické pokyny pre všetkých súťažiacich zostavili garanti českej súťaže, pre slovenské kolo upravila PaedDr. Alexandra Pavličková, PhD. z pedagogickej katedry UKF Nitra. V preambule tejto súťaže sa okrem iného píše: 

„Motivovaní životom, dielom a vzťahom Jána Amosa Komenského k deťom a mládeži, sympatiami ku Komenskému ako osobnosti svetového významu, človeku vynikajúceho v rôznych oblastiach ľudskej činnosti, ktorého myšlienky sa stali inšpirujúcimi pre generácie následníkov a oslovujú aj našu súčasnosť, sme sa rozhodli vyhlásiť slovenské kolo českej literárnej a výtvarnej súťaže "Komenský a my". Súťaž si kladie za cieľ prispieť k zvýšeniu historického povedomia našej mladej generácie a podporiť hľadanie samostatných tvorivých riešení.

Odbornými garantmi boli doc. PhDr. Jana Přívrastká, CSc., prof. PhDr. Viera Kurincová, CSc., ktorá je vedúcou katedry pedagogiky na UKF Nitra a doc. PaedDr. Júlia Ivanovičová, PhD. Organizačnými garantmi boli pedagógovia PaedDr. Alexandra Pavličková, PhD., PaedDr. Tomáš Turzák, PhD., PaedDr. Renáta Polakovičová, PhD. a PaedDr. Dana Kollárová, PhD.

Do tejto prestížnej súťaže sa zapojila svojimi výtvarnými príspevkami aj SOŠ elektrotechnická Trnava, konkrétne trieda II. E, odbor grafik digitálnych médií. Téma výtvarnej časti súťaže bola „Vzduch a jeho obyvatelia“. Do súťaže mohla každá škola poslať maximálne 5 najlepších súťažných prác. Žiaci SOŠ elektrotechnická súťažili v kategórii „C“ VZDUCH – vzduch a mytológia (nebeské kráľovstvo, predstavy o vládcovi sídliacim nad oblakmi - mytológia, náboženstvo), kde Adam Tóth, pod vedením svojho pedagóga PhDr. Zdenka Gálika, obsadil v tvrdej konkurencii vynikajúce 3. miesto. Diplom a cenu si Adam Tóth prevzal na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré sa konalo dňa 19. júna 2014 v Galérii Univerzum Pedagogickej fakulty UKF v Nitre.

Počas slávnostného programu vyhodnotenia súťaže vystúpila MŠ, Platanová 3, Nitra s kultúrnym programov svojich detí; hrou na flautu, recitačným vystúpením ako aj hrou na husle zaujali žiačky ZUŠ v Nitre. Nechýbali ani milé príhovory dekanky Pedagogickej fakulty prof. PhDr. Evy Szóradovej, CSc., zástupkyne úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja PhDr. Ľubice Libovej, PhD. a vedúcej katedry pedagogiky prof. PhDr. Viery Kurincovej, CSc.

Literárne súťaže

Ak sa chcete stať spisovateľom, musíte na rozdiel od ostatných robiť dve veci: veľa čítať a veľa písať. Pokiaľ viem, nedá sa tomu vyhnúť a žiadna skratka neexistuje. (Stephen King)

V školskom roku 2012/2013 sa naši žiaci zúčastnili mnohých literárnych súťaží. Oceňujeme predovšetkým, že mali dostatok snahy, ale aj odvahy pustiť sa do písania. Čo je však pozoruhodné, viaceré práce ocenili aj poroty súťaží.

  • november 2012 - 8. ročník literárnej súťaže ministra obrany SR Slovenskí vojaci v zahraničných misiách
  • november 2012 - literárna a výtvarná súťaž pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu (organizovaná TTSK a Arcibiskupským úradom Trnava) – Adam KLEŠTINEC (IV. B) sa umiestnil na 3. mieste v literárnej časti
  • január 2013 – literárna súťaž Čaro Vianoc (organizovaná CVČ Kalokagatia v Trnave) – Tomáš KOBORA (I. C) sa umiestnil na 2. mieste a Katarína MUŽLAYOVÁ (II. E) na 3. mieste v IV. kategórii v próze a Patrik REGULI (III. F) sa umiestnil na 1. mieste v IV. kategórii v poézii
  • január 2013 – 21. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
  • marec 2013 – literárna súťaž Prvosienky (organizovaná CVČ Kalokagatia v Trnave) – Jakub BANÁR (III. B) sa umiestnil na 2. mieste a Katarína MUŽLAYOVÁ (II. E) na 3. mieste v IV. kategórii v próze a Patrik REGULI (III. F) sa umiestnil na 1. mieste v IV. kategórii v poézii
  • apríl 2013 – literárna súťaž „... aby deti otcov mali, aby mali mamy!“ (organizovaná Fórom kresťanských inštitúcií pri príležitosti Dňa rodiny) – Tomáš KOBORA (I. C) sa umiestnil na 1. mieste a Katarína MIKUŠOVÁ (II. E) na 3. mieste
  • máj 2013 – literárna súťaž Slovenského olympijského výboru Čistý šport bez dopingu

V mesiacoch október – november 2012 sa konal 14. ročník súťaže Otázniky histórie, ktorú organizovala Asociácia primátorov a starostov. Z celého Slovenska sa zapojilo cca 2800 študentov, z ktorých podmienky súťaže splnilo 2482. Finále sa uskutočnilo 19.12. 2012 v Trnave. Medzi finalistov sa dostal a školu úspešne reprezentoval medzi 30 najlepšími študentmi Vladimír POLÁK (IV. B). Ak vás zaujíma, aké úlohy musel riešiť, kliknite na http://www.apssr.sk/?id_menu=18772.

5.12. 2012 sa 23 žiakov SOŠE zapojilo do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Naši žiaci súťažili v kategórii stredných odborných škôl. Skvelým výsledkom nás prekvapil predovšetkým Ivan KRAJČÍROVIČ (III. F), ktorý sa stal najlepším nielen v súťažnej téme Spoločnosť kedysi a dnes, ale v kategórii žiakov SOŠ 3. a 4. ročníka získal 1. miesto. 

Top expertmi (tými, ktorí sa umiestnili vo svojej kategórii (nielen v jednej z tém) celkovo do stého miesta) sa stali aj žiaci Gabriel MALÍŠEK (II. A) a Martin VANČO (III. D).

K úspešným patrili aj tí žiaci, ktorí sa umiestnili v prvej stovke v príslušnej súťažnej téme. Titulom expert na anglický jazyk sa môžu pochváliť Michaela HLAVÁČKOVÁ (I. E), Lucia JANÁSOVÁ (I. E), Gabriel MALÍŠEK (II. A), Patrik PÜŠPÖKY (II. B), Fedor BURČIAR (II. E), Linda HERCEGOVÁ (II. E), Martin VANČO (III. D) a Samuel JANEGA (III. D). Expertmi na tajomstvá prírody sa stali Tomáš BANÁK (I. D), Matej JANEČEK (I. E), Gabriel MALÍŠEK (II. A) a Matej KMETTY (IV. B), expertom svetobežníkom Dávid NEČAS (I. D) a expertmi na spoločnosť kedysi a dnes Ivan KRAJČÍROVIČ (III. F) a Martin VANČO (III. D).

Gabriel MALÍŠEK (II. A) mal aj šťastie pri žrebovaní. Šťastena mu dopriala nový notebook.

„Radost Evrope 2016"

Začiatkom septembra 2016 k nám zavítala radostná správa o individuálnom ocenení 2 našich žiakov a to Erika Kováča z III. D triedy (odbor mechanik počítačových sietí) a Matúša Matušáka z II. E triedy (odbor grafik digitálnych médií) v 18. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaži Radost Evrope 2016 (Joy of Europe 2016). Súťaž bola určená pre jednotlivcov, predškolské zariadenia, školy, detské umelecké súbory, detské kultúrne centrá a podobné detské inštitúcie a asociácie a to od 4 do 18 rokov. Jednotliví súťažiaci mohli poslať maximálne 3 práce v rôznych technikách, inštitúcie a asociácie najviac 20 prác od rôznych autorov.

Témou súťaže boli slová z tzv. „Slovníka slobody“ a to 15 najkrajších slov pre deti: Dieťa, Európa, Chlieb, Hra, Kniha, Láska, Matka, Mier, Otec, Pieseň, Priateľ, Vták, Radosť, Sloboda a Slnko. Tieto slová zozbieral Duško Radovič, jeden z najvýznamnejších srbských autorov pre deti, ešte počas prvého Stretnutia detí Európy. Výtvarná práca musela byť originálom, vlastnoručne vyrobeným v roku 2015 alebo 2016 a nesmela sa zúčastniť žiadnej inej medzinárodnej súťaže alebo výstavy. Matúš Matúška a Erik Kováč, pod vedením svojho pedagóga PhDr. Zdenka Gálika, si zvolili tému Sloboda a v 5. vekovej kategórii (16 – 18 rokov) obsadili v tvrdej medzinárodnej konkurencii vynikajúce 3. miesto. Obaja si zvolili za výtvarnú techniku, ktorá bola inak ľubovoľná, kresbu na A3 výkres, pričom každý z nich zaslal 2 svoje najlepšie práce. Odmenou im boli diplomy, medaily a katalógy Detského kultúrneho centra Belehrad (Srbsko) s vyobrazeniami ocenených individuálnych alebo kolektívnych prác podpísané riaditeľom tejto inštitúcie Draganom Maričom. Z roka na rok tak ocenené práce vypovedajú o autentickej vizuálnej kultúre detstva a upozorňujú publikum aj odbornú verejnosť na túto formu umeleckého vyjadrenia detí.

Zem je len jedna

Pod vedením Mgr. Gálika a PaedDr. Herákovej Muckovej sa vybraní žiaci tried I. A, I. B, I. E, II. A, II. B, II. F a III. E v mesiaci marec a apríl zapojili do celoslovenskej súťaže Zem je len jedna, ktorú zorganizovala Hvezdáreň v Banskej Bystrici v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia. Umelecko-odborná súťaž bola zameraná na ekologickú výchovu a výchovu k ochrane a tvorbe životného prostredia, ktorej cieľom bolo iniciovať tvorbu nových literárnych, výtvarných prípadne hudobných úvah a spracovanie odborných návrhov na zlepšenie životného prostredia - významnej oblasti ľudského snaženia. V kategórii Výtvarné práce bola ocenená práca Patrika Mondočka, žiaka I. E triedy, s názvom „Zem v rozklade“ a Miloša Danihela, žiaka II. A triedy, s názvom „Zachráňme našu Zem“.

EURÓPA V ŠKOLE

je medzinárodný projekt spojený so súťažou, určený je deťom a mládeži vo veku 6-19 rokov. Projekt je organizovaný v 36 krajinách Európy pod záštitou medzinárodných organizácií a je nástrojom proeurópskej výchovy a implementácie európskej dimenzie do procesu vzdelávania a výchovy k občianstvu. Tak ako v ostatných asociovaných krajinách, aj u nás sú aktivity v rámci projektu kvalifikované ako doplnkové formy implementácie európskej dimenzie do procesu výchovy a vzdelávania, jeho súťažná časť, ako tvorivá činnosť detí a mládeže. V mesiacoch január a február sa do tejto výtvarnej súťaže prostredníctvom Mgr. Gálika zapojila úspešne aj naša škola. Vo 4. vekovej kategórii (16-19 rokov) v téme „Stojí za to žiť tak, aby sme neohrozili potreby budúcej generácie. Európa a trvalo udržateľný rozvoj“ obsadil napokon v krajskom kole Patrik Reguli, žiak II. F triedy, vynikajúce 2. miesto a postúpil do celoslovenského kola. Žiak si cenu prevzal 8. júna 2012 na slávnostnom vyhodnotení na Odbornom učilišti internátnom na Lomonosovej ulici v Trnave za účasti RNDr. Huttovej z Krajského školského úradu. Úspech Patrika Reguliho je o to cennejší keďže drvivá väčšina ocenených žiakov v rámci trnavského kraja v súťaži Európa v škole pochádzala z gymnázií príp. obchodných akadémií. Jeho úspešné video (ale aj všetky ocenené práce a diplomy našich žiakov pod vedením Mgr. Gálika a PaedDr. Herákovej Muckovej) si môžete pozrieť na webovom albume programu Picasa na stránke https://picasaweb.google.com/107676678158797119214.

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2012

Dňa 14. júna 2012 som sa zúčastnil vyhodnotenia 20. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou „Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko“. Kultúrny dom v Nových Zámkoch bol zaplnený do posledného miesta. Úvodná hymna súťaže vniesla do každého z nás pocit výnimočnosti. Vyhláseniu výsledkov predchádzal kultúrny program, v ktorom zaznelo mnoho príhovorov, speváckych, rečníckych aj tanečných vystúpení. Azda najväčší zážitok v nás zanechal spev Martina Babjaka, operného speváka a sólistu opery Slovenského národného divadla. Veľký potlesk bol venovaný aj príchodu pána prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý neskrýval nadšenie z tohto príjemného dňa. Pripomenul žiakom, učiteľom aj ostatným návštevníkom, že slovenský národ má byť na čo pyšný.

Do celoštátneho kola súťaže sa toho roku zapojilo 111 škôl z celého Slovenska. Zo spomínaného počtu škôl bolo 94 základných škôl a 17 stredných škôl. V súťaži sa hodnotilo 483 prác, ktoré boli rozdelené do 4 kategórií. V 1. kategórii sa hodnotilo 133 prác žiakov 1. stupňa základnej školy. V 2. kategórii sa hodnotilo 304 prác žiakov 2. stupňa základnej školy a žiakov 1. − 4. ročníka osemročných gymnázií. V 3. kategórii sa hodnotili stredné školy, v nej bolo 46 prác. Tento rok sa po prvýkrát v súťaži vytvorila osobitná kategória pre žiakov žijúcich v zahraničí. Zahraniční účastníci sa zapojili do 4. kategórie, ktorú zabezpečila Matica Slovenská a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Zo zahraničia sa zapojilo do súťaže 19 škôl z Chorvátska, z Maďarska, z Rumunska, zo Srbska a z Ukrajiny spolu s 91 prácami. Všetky práce posudzovalo 15 porotcov. Porotcovia udeľovali vo všetkých kategóriách hlavnú cenu, cenu poroty a čestné uznania. Porotcovia udelili aj 5 osobitných cien poroty, ocenili 5 škôl a 5 pedagógov. Ceny odovzdával prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

Veľmi rád som sa zúčastnil tejto súťaže. Je dôležité a správne nezabúdať na históriu nášho národa, na udalosti, ktoré robia náš národ výnimočným. Týka sa to nie len našich starých rodičov, ale najmä aj nás, mladej generácie. Súťaž „Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko“ má dôležité poslanie a približuje národnú hrdosť aj mladým ľuďom. Držím palce, aby sa každoročne do súťaže zapájalo čo najviac žiakov a čo najviac Slovákov žijúcich v iných krajinách. Kristián Ondrejička, III.D.

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2012

Aj naša škola mala zastúpenie v súťaži. Zúčastnilo sa jej viacej žiakov našej školy, ale zo všetkých prác boli vybrané do celoslovenského kola iba tri. A práve práce Ľudovíta Kollára z III. D a Kristiána Ondrejičku z III. D získali od poroty čestné uznanie. Na záver treba spomenúť aj skupinu ocenených pedagógov, medzi ktorými sa nachádzala pani učiteľka našej školy Mgr. Marta Janecová.

Slovensko, krajina v srdci Európy 2011

30.10.2011

Celkovo 29 cien (z toho 5 zvláštnych cien poroty) sa rozdalo v prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaži "Slovensko, krajina v srdci Európy". Jej tretí ročník s mottom "Pomôž mne a ja pomôžem Tebe" je príspevkom k sebareflexii našej národnej identity, orientuje pozornosť mladých ľudí na aktuálne témy v našej spoločnosti, významné historické medzníky a úspechy Slovenska v medzinárodnom kontexte. Vyhlasovateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu Slovenskej republiky a organizátorom Stredná umelecká škola scénického výtvarníctva v Bratislave, ktorá pripravuje výtvarníkov pre film, divadlo, televíziu a voľnú umeleckú tvorbu. Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci všetkých základných, základných umeleckých, špeciálnych a stredných škôl na území Slovenskej republiky. 

Odbornou porotou ocenené a odporučené práce sú od 24. 10. 2011 vystavené v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave. Takmer 1100 súťažných prác zo všetkých kútov Slovenska ukázalo, že mladí ľudia chápu pojem pomoc a zamýšľajú sa nad problémom jej poskytovania. Ceny a diplomy slávnostne odovzdala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá prevzala záštitu nad celou výtvarnou súťažou. "Tento deň patrí vám, ktorí ste boli úspešní, pretože ste dokázali to, čo mnohí my dospelí vôbec nedokážeme," odkázala premiérka mladým víťazom súťaže. Na záver dodala: "Vďaka vám môžeme my všetci prežívať tie najkrajšie chvíle. Buďte hrdí, úspešní, radostní." 

Tejto slávnostnej udalosti sa zúčastnili aj Daniel Malý a Michal Novotný, žiaci druhej triedy študijného odboru mechanik počítačových sietí SOŠ elektrotechnickej v Trnave, spolu so svojím učiteľom Mgr. Zdenkom Gálikom, ktorý ich na súťaž pripravoval. V 3. vekovej kategórii (16 − 19-roční študenti) v tvrdej konkurencii stredných škôl z celého územia SR obsadili Daniel Malý 1. miesto a Michal Novotný 2. miesto, obaja v druhovej kategórii fotografia a multimediálne spracovanie (tvorba videa). Aj prostredníctvom svojich výtvarných diel takýmto spôsobom odovzdali a zdôraznili myšlienku o humánnom svete, v ktorom sa uznáva hodnota rodiny, priateľstva a pomoc v núdzi.


Mgr. Zdenko Gálik