3693 K Technik energetických zariaden’ budov

 

 

Dĺžka vzdel‡vania a pr’pravy:

4 roky

Forma štœdia:

DennŽ štœdium pre absolventov z‡kladnej školy

NevyhnutnŽ vstupnŽ

požiadavky na štœdium:

Nižšie strednŽ vzdelanie a splnenie podmienok prij’macieho konania

Sp™sob ukončenia štœdia:

Maturitn‡ skœška

Doklad o dosiahnutom vzdelan’:

Vysvedčenie o maturitnej skœške

Doklad o z’skanej kvalifik‡cii:

Vysvedčenie o maturitnej skœške

Výučný list

Poskytnutý stupeň vzdelania:

òplnŽ strednŽ odbornŽ vzdelanie ISCED 3A

PracovnŽ uplatnenie absolventa:

Študijný odbor pripravuje absolventov pre  strednŽ techniko-hospod‡rske funkcie v oblasti technických energetických zariaden’ v stavebn’ctve, ktorý vykon‡va:

-     mont‡ž, œdržbu, opravu  a predp’sanŽ skœšky  rozvodov technických zariaden’ budov (TZB) vr‡tane elektroinštal‡ci’, ich pr’slušenstva a zariaďovac’ch predmetov,

-     servis, diagnostikovanie a odstraňovanie z‡vad na energetických zariadeniach budov a ich pr’slušenstve,

-     energetickŽ služby a poradenstvo pri navrhovan’ energetických zariaden’ budov,  a ich uv‡dzanie do prev‡dzky.

Možnosti ďalšieho štœdia:

-       vysokoškolskŽ štœdium najmŠ technickŽho smeru

-       pomaturitnŽ štœdium

 

 

 

    Študijný odbor technik energetických zariaden’ budov vznikol na podnet EkoFondu, n.f., neinvestičný fond zriadený SPP, Aliančných partnerov SPP a firiem p™sobiacich v oblasti energetiky, ktor’ spoločne s učiteľmi stredných odborných šk™l a Št‡tnym inštitœtom odbornŽho vzdel‡vania vypracovali školsky vzdel‡vac’ program.

UčebnŽ osnovy odr‡žajœ najnovšie trendy v oblasti moderných technických energetických zariaden’ na b‡ze zemnŽho plynu v kombin‡cii s obnoviteľnými zdrojmi energie.

     Odbor poskytne žiakom prierezovŽ vedomosti a  praktickŽ zručnosti z oblasti z‡kladných stavebných, stroj‡rskych a elektrotechnických činnost’ pri zhotovovan’ rozvodov technickŽho zariadenia budov, vr‡tane n‡vrhu, výberu typov a mont‡že energetických zariaden’. Sœčasne bude študijný odbor pripravovať žiakov aj na oblasť energetickŽho poradenstva a služieb pri kœpe energetických zariaden’ pre dom‡cnosti a malŽ prev‡dzky, ktorŽ znamenajœ œsporu energie v r‡mci budov.

 

Absolvent odboru bude z‡roveň pripravený pokračovať v štœdiu na vysokej škole a celoživotne sa vzdel‡vať vo svojom odbore.

    Študijný odbor technik energetických zariaden’ budov je jediným študijným odborom na Slovensku, ktorý sa zaober‡ najrozš’renejš’mi formami energie využ’vanými v dom‡cnostiach, malých a stredných prev‡dzkach.

Cieľom pr’pravy je vzdel‡vanie a pr’prava kvalifikovaných stredných technických odborn’kov pre oblasť stavebn’ctva a energetiky budov v nadvŠznosti na mont‡ž, œdržbu, obsluhu a opravu energetických zariaden’: plynových kotlov, tepelných čerpadiel, slnečných kolektorov a pod. Absolvent sa m™že uplatniť v oblasti stavebn’ctva a energetiky budov - hlavne vo firm‡ch zaoberajœcich sa predajom, mont‡žou a servisom energetických zariaden’. Po z’skan’ potrebných skœsenost’ absolvent m™že podnikať v oblasti energetickŽho poradenstva a služieb 

 Sœčasťou učebných osnov je absolvovanie œčelových kurzov zv‡rania a vykonanie skœšky odbornej sp™sobilosti, č’m z’skajœ odbornœ sp™sobilosť elektrotechnika podľa ¤ 21 vyhl‡šky Ministerstva pr‡ce, soci‡lnych vec’ a rodiny SR č. 508/2009 Z. z. 

       Vykonan’m skœšky odbornej sp™sobilosti absolvent z’skava Opr‡vnenie na mont‡ž vyhradených technických zariaden’.

 

      Odborným  garantom študijnŽho odboru je Št‡tny inštitœt odbornŽho vzdel‡vania v Bratislave v spolupr‡ci s EkoFondom, n.f., Slovenským plyn‡renským priemyslom, a.s. a jeho Aliančnými partnermi – firmami p™sobiacimi  predovšetkým v Trnavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji.