2683 H ELEKTROMECHANIK 

11 silnoprœdov‡ technika

Forma štœdia: dennŽ štœdium pre absolventov ZŠ

Dĺžka vzdel‡vania: 3 roky

Učebný odbor určený pre: chlapcov a dievčat‡

Podmienky na prijatie: œspešnŽ ukončenie 9. ročn’ka, zdravotn‡ sp™sobilosť

Sp™sob ukončenia vzdel‡vania a pr’pravy: z‡verečn‡ skœška

Doklad o dosiahnutom vzdelan’: výučný list, vysvedčenie o z‡verečnej skœške

Stupeň vzdelania: strednŽ odbornŽ vzdelanie , klasifik‡cia ISCED 3C

NadvŠzn‡ odborn‡ pr’prava: nadstavbovŽ dvojročnŽ štœdium v nadvŠzujœcom študijnom odbore (elektrotechnika)

Charakteristika odboru:

Absolventi  učebnŽho odboru 2683 2 11  elektromechanik so zameran’m na silnoprœdovœ techniku   sœ kvalifikovan’  pracovn’ci, schopn’ samostatne   vykon‡vať odbornŽ technickŽ a technologickŽ činnosti  v elektrotechnike. Z‡roveň z’skajœ podnikateľskŽ schopnosti, potrebnŽ pre založenie živnosti. K tomu je potrebnŽ osvedčenie o odbornej sp™sobilosti, ktorŽ m™žu z’skať tiež na našej škole po œspešnom ukončen’ štœdia.

Odbor pripravuje žiakov na pr‡cu s elektrickými zariadeniami, kde m™že využ’vať štandardnŽ elektrickŽ a elektronickŽ meracie pr’stroje a diagnostickœ techniku.

Absolvent tohto odboru ovl‡da sp™soby výroby a rozvodu elektrickej energie, funkciu a stavbu elektrických strojov a pr’strojov, využitie elektronických prvkov vo výkonovej elektrotechnike, merania v silnoprœdovej technike.

Absolvent vie hospod‡rne prev‡dzkovať udržiavanŽ elektrickŽ stroje a pr’stroje, skœšať a obsluhovať všetky z‡kladnŽ elektrickŽ stroje a pr’stroje, obsluhovať výrobne elektrickej energie, prev‡dzkovať a opravovať vonkajšie ako aj vnœtornŽ elektrickŽ rozvody.

Vykonan’m skœšky odbornej sp™sobilosti v zmysle vyhl‡šky MPSVaR č. 508/2009 Z. z. z’ska Osvedčenie o odbornej sp™sobilosti v elektrotechnike.

Absolvent pozn‡ odbornœ elektrotechnickœ terminol—giu, z‡klady technickŽho  zobrazovania, technickŽ výkresy, schŽmy, pracovnŽ n‡vody. Pozn‡ z‡kladnŽ druhy materi‡lov v a polotovarov použ’vaných elektrotechnike, elektrickŽ a elektronickŽ sœčiastky, prvky a obvody. Pozn‡ z‡kladnŽ elektroinštalačnŽ a mont‡žne pr‡ce, využitie meracej a diagnostickej techniky v r™znych procesoch opr‡v.

Neoddeliteľnou sœčasťou vyučovania je problematika bezpečnosti a ochrany zdravia pri pr‡ci, požiarnej ochrany a hygieny pr‡ce.

Po œspešnom absolvovan’  z‡verečnej skœšky m™že pokračovať v nadvŠznom nadstavbovom štœdiu v odbore elektrotechnika.